Fester

Hjemmelaget cocktail-shaker-nøkkel

17. august 2021 · 1 Kommentar

Hjemmelaget er vellaget, både når det kommer til drinker, men også til enkelte verktøy. Nå har jeg laget et verktøy for å åpne cocktail-shakere som har kilt seg fast. Dette er tilsynelatende et verktøy som det faktisk ikke går an å kjøpe… Jeg fant det i hvert fall ikke etter en god del søk på Internett. Ingen treff hos verken Google eller Pinterest. Det eneste jeg fant om fastlåste shakere var en haug av dårlige tips – tips som ikke fungerte.

Det er flere grunner til at cocktail-shakere kiler seg fast, og de blir av og til nesten umulige å åpne igjen. Hvis shakeren ikke vaskes grundig mellom hver bruk så vil gammel moro fungere som lim. Og når shakeren så fylles med isbiter og ristes hardt, så vil temperaturfallet skape et vakuum som låser shakeren ytterligere.

Jeg har flere ganger tidligere hatt problemer med at toppen er vanskelig å løsne, men til slutt så sprakk tålmodigheten min. Etter en hard kamp, og halve drinken spruta og rant utover kjøkkenbordet, og jeg pådro meg en lett strekk i noen sener, så måtte noe gjøres. Jeg lagde et verktøy: en cocktail-shaker-nøkkel.

Nøkkelen er beregnet for “cobbler shakeren”, som består av 3 deler: en underdel, og en overdel med sil som dekkes av et lokk. Se bilder. Ikke alle shakere er like. Du lager en nøkkel til din shaker, og den vil ikke nødvendigvis passe på andre shakere.

Jeg beskriver her hvilke verktøy jeg brukte for å lage cocktail-shaker-nøkkelen, og hvordan jeg gikk frem for å lage den. Jeg har ingen bilder fra før den ble satt sammen, men metoden er ganske enkel om man har gode verktøy og passende materialer. Jeg har bare bilder av ferdig montert verktøy.

Metoden forutsetter at shakeren allerede er løsnet. Jeg slo til overdelen med stor skrutrekker, og etter gjentatte slag så løsnet den. Dette er dog en metode som egner seg dårlig hvis beholderen ikke er tom, så tøm den først…

Materialer:

  • 1 trelist med snitt på ca 2×2 cm, på ca 12 cm lengde.
  • 1 treskrue på 3 cm.
  • 7 spikere på ca 3-4 cm (med små hoder – de skal passe oppi hulla i sila til shakeren)
  • trelim
  • teakolje eller lakk

Verktøy:

  • sag
  • rasp
  • sandpapir, både grov og fin
  • tvinge/skrustikke
  • hammer
  • drill
  • skrutrekker (eller bruk drill)
  • bor som passer til skruen
  • bits som passer til skruen
  • bor som passer til spikerne (litt mindre enn spikerne – formålet er å ikke sprekke treverket)
  • forsenkerbor
  • blyant
  • liten pensel (til olje/lakk)

Start med å måle diameteren på sila. Skjær av en bit av trelista på lengde med diameteren på sila. Avrund kantene med rasp slik at trebiten passer oppi sila. Puss med sandpapir. Skjær til en 3 ganger så lang bit av trelista, som skal bli håndtaket. Lengden av denne bestemmer du selv. Lenger håndtak gir større kraftmoment, som gjør det enklere å løsne shakeren. Avrund hjørnene etter smak og puss med sandpapir.

Lim den minste biten fast på undersiden av den lange. Jeg valgte å plassere den midt på, men den kan godt være litt sideforskyvet slik at du får en lengre arm på håndtaket som gir større kraftmoment. Klem trelistene sammen med tvinge og la limet få størkne.

På toppen av nøkkelen, nesten midt over den minste trelista, så borres opp et hull og skruen festes. Bruk en forsenker slik at hodet på skruen senkes ned i den øvre trelista. Skruen må ikke være for lang, for vi skal kunne slå inn en spiker i senter av bunnen.

Du kan på dette tidspunktet lett vaske treverket. Treverket vil da sprike litt, og det pusser du glatt etterpå. Det kan gi et bedre resultat til slutt, avhengig av hva slags olje eller lakk du avslutter med.

Merk opp i den lille trelista hvor hullene i sila er plassert. Det gjøres ved å legge nøkkelen med håndtaket ned og plassere overdelen av shakeren over den lille trebiten. Prøv å sentrer den så godt som mulig og merk opp alle hullene som dekkes av trelista. Ikke merk de hulla som er helt på kanten av trelista, for da risikerer du at treverket sprekker når spikrene slås inn eller når nøkkelen tas i bruk.

Bor opp hull med lite bor på alle merkene du satte. Viktig at hullene bores rett inn! Merket i senter valgte jeg å ikke borre så dypt som de andre, slik at jeg har en ledespiker, som vil fungere som veileder for nøkkelen når den skal føres ned i sila. Slå så forsiktig inn alle spikerne. Prøv jevnlig nøkkelen i shakeren. Spikerne kan slås ganske langt inn og allikevel få godt tak, og eventuelle skjevheter i hullene du boret opp har mindre betydning. Anbefaler å slå inn ledespikeren til slutt, slik at du kan enklere kan slå jevnt over på alle de øvrige spikerne til lik høyde. Slå så inn ledespikeren, som skal stå litt høyere enn de øvrige.

Hvis du velger å perfeksjonere nøkkelen så kan den nedre trelista tilpasses til å dekke hele sila, slik at enda flere spikre kan brukes. Antakeligvis vil 7 spikre være nok, selv for den mest sammenklistra shakeren der ute.

Prøv nøkkelen! Er du fornøyd med resultatet så kan den pusses glatt og oljes eller lakkes. Da blir den både finere og bedre beskyttet mot søl. Velbekomme!

Så, hva skal nøkkelen hete? Shakykey?

Oppdatering 2. september:
Løsningen viste seg å ha noen store svakheter, og Shakykey 1.0 er død.
Men jeg ga ikke opp så lett, og Shakykey 2.0 er allerede laget og står klar til bruk!