Teknologi

Nettverkslagring – nye tester, nytt miljø og ny versjon

20. februar 2008 · Ingen Kommentarer

Jeg lovte i et tidligere innlegg om D-Link DNS-323 å komme tilbake med nye hastighetsmålinger. Forrige gang brukte jeg en server med AMD Sempron 3000+, 1 GB ram og SATA-harddisker i et segmentert nettverk hvor trafikken ble rutet igjennom en OpenBSD-ruter. Selv om dette ikke ga et optimalt testmiljø viste munin-grafene at potensialet i nettverket lå på minst 50 Mbits per sekund ved overføring mot min bærbare PC, mens overføringen til nettverksdisken bare ga ca 20 Mbits per sekund.

Denne gangen benytter jeg en stasjonær PC med Athlon 1800+ CPU, 1.5 GB minne og 10k rpm SCSI-disk som mottak for overføringene fra nettverksdisken. Nettverksdisken er koblet til arbeidsstasjonen over Samba. Mellom arbeidsstasjonen og nettverksdisken er det to svitsjer som begge støtter 100 Mbits per sekund. Ingen av svitsjene er spesielt belastet med datatrafikk til vanlig og jeg er eneste bruker på nettverket under testingen.

Hastighetsmåling

Overføring - arbeidsstasjon, nettverksdiskJeg gjorde en enkel måling med å overføre 7.1 GB data, én fil på 5 GB og resten av filene på omtrent 700 MB, fra nettverksdisken til arbeidsstasjonen med rsync over en Samba-deling. Målingen ble utført med iptraf som viste at overføringshastigheten lå på mellom 30 og 40 Mbits per sekund ved lesing fra nettverksdisken. Munin-grafen bekrefter dette da nettverkstrafikken ligger på gjennomsnitt 35 Mbit per sekund under testingen. Forrige måling viste at skriving til nettverksdisken lå på 20 Mbits per sekund. Det er som forventet at lesehastigheten er høyere enn skrivehastigheten, men jeg synes allikevel dette er litt for lavt. Forventningene mine var minst dobbel hastighet av hva jeg faktisk har fått under testingen.

Under overføring med rsync gikk lasten på arbeidsstasjonen noen ganger over 3, som betyr at arbeidsoppgaver køes opp i systemet. Dette kan igjen gjøre at overføringen går saktere. Jeg vet ikke hva som er flaskehalsen, da prosessoren har ledig kapasitet og det burde være nok minne. Kanskje kan det være antallet kontekstsvitsjer, som ligger på over 8000 per sekund, som skaper flaskehalsen.

En ny test utført over FTP med programmet ncftp viste at overføringshastigheten lå på omtrent 10.5 MBytes per sekund (85 Mbits per sekund) ved overføring av en fil på 5 GB. Det betyr at det ikke er harddiskene som er skyld i den lave hastigheten over Samba-delingen. Dette er nær maksimalt av hva nettverket mitt kan håndtere, og dette er akseptabel hastighet for meg, men jeg vil gjerne ha denne hastigheten med overføring over Samba. Det er også interessant å se hvor høy hastighet som er mulig å få dersom jeg benytter kun gigabits-nettverksutstyr.

Ny versjon

Det er kommet en ny versjon av firmware til DNS-323, versjon 1.04. Samba er oppgradert fra versjon 2 til 3, og dette gir blant annet støtte for Unicode-tegn i filnavn. Øystein Sunde trenger ikke lenger å hete “?ystein Sunde” ;) . Nå skal den nye firmwaren testes for å se om den nye versjonen gir økt ytelse på Samba-delingen.

Oppgradering av firmware gikk nokså smertefritt. Etter en mindre endring av navnet på den delte stasjonen i Samba så fikk jeg koblet meg opp mot nettverksdisken igjen. Norske tegn i Unicode ble behandlet korrekt, som lovet. Hastigheten på overføring med Samba ble derimot ikke forbedret. Jeg testet også med kommandoen “cp” for rein filkopiering, som ga en økning på ca 5 Mbits per sekund i forhold til rsync, men det er ingenting å rope et stort hurra for.

Kanskje kan jeg oppnå høyere ytelse dersom jeg får endret på konfigurasjonen til Samba og andre nettverksinnstillinger for å øke størrelse på nettverkspakker og buffere. Web-grensesnittet har begrenset med konfigurasjonsmuligheter, og derfor må jeg installere et firmware som har telnet for å kunne få full kontroll via terminalen. Det får bli til en annen gang.