Fester · Venner

Forslag til ny spilletype i biljard, tilpasset tre personer

31. desember 2006 · 2 Kommentar

Som dere alle, eller i det minste de fleste, vet fra før så er biljard et spill for to personer. Her følger en idé som gjør det mulig for tre personer å spille biljard samtidig.

Tildeling av balltype
Spillet settes i gang som vanlig biljard, med 15 baller i trekanten, sju hele, sju halve og én svart. Den første spilleren gjør spredningen. Den første som får ned i en ball skal fortsette med samme type baller som den ballen som gikk ned i hullet, akkurat som i vanlig biljard. Det som nå blir forskjellig er at den svarte ballen gjøres om til en tredje type ball. Dermed har vi helfagede og halvfargede baller, samt den svarte ballen. Den andre spilleren som får ned en ball blir tildelt den typen som gikk ned i hullet. Den svarte ballen skal ikke ned i et hull før begge de andre typene av baller er blitt tildelt sin spiller, for å sikre at spillet settes ordentlig i gang.

Tur og omgang
Omgangen går på tur mellom spillerne som i vanlig biljard. Turen går til neste spiller når man ikke får en av sine egne baller ned i et hull, får en annen sin ball ned i et hull eller at den hvite ballen går ut av spill. Den hvite ballen går ut av spill dersom den enten slås over og utenfor bordkanten eller faller ned i et hull.

Den svarte ballen
Spilleren som blir tildelt den svarte ballen vinner dersom en annen spiller slår denne ballen ned i et hull. For å gjøre det vanskeligere for den spilleren som ble tildelt den svarte ballen må denne spilleren slå den svarte ballen ned i motsatt hull av hva den siste ballen er blitt slått ned i. Dette gjør at trekkene må planlegges mer nøye og fremover i tid.

Vinne spillet
Den spilleren som får ned alle sine baller har vunnet. Spiller kan fortsettes for å få en andre plass. Dersom den svarte ballen havner i et hull etter at alle balltyper er tildelt en spiller, vinner den spilleren som er blitt tildelt den svarte ballen.

Tape spillet
Spilleren taper dersom:
- spilleren slår ned den svarte ballen før de to andre balltypene er blitt tildelt en spiller
- spilleren er tildelt den svarte ballen og slår ned denne i feil hull

Rangering
Dersom en spiller taper tildeles denne spilleren tredjeplass, mens de to andre spiller om første- og andreplass. Dersom en spiller vinner tildeles denne spilleren første plass, mens de to andre spiller om andre- og tredjeplass.

Bakgrunn
Dette var en idé jeg fikk mens jeg spilte biljard sammen med to venner på fredag. Dette var hjemme hos Morten, som fikk biljardbord til jul. Selv om vi spiller med såkalte “husregler”, så tar ikke denne nye spilletypen, som beskrevet ovenfor, noen spesielle hensyn til dette.

Dersom noen prøver ut denne nye spilletypen så setter jeg stor pris på alle tilbakemeldinger, alt fra vinnersjansene med de forskjellige balltypene til endringer i reglene.