Teknologi

Xen på (K)Ubuntu Edgy (X11-input og justering av klokke)

6. april 2007 · Ingen Kommentarer

Jeg oppgraderte KUbuntu fra Dapper til Edgy på laptopen min nylig. Hovedgrunnen til dette var for å sette opp virtualiseringsløsningen Xen. Jeg er klar over at Xen på Ubuntu Edgy er “ødelagt”, noe jeg fant ut da jeg forsøkte å kjøre Ubuntu Edgy sin Xen-kernel på serveren min for en stund tilbake. Problemet lå i at Dom0, altså verten, ga kernel-panic når jeg startet den tredje Xen-instansen på serveren. Løsningen på dette problemet var å kjøre Red Hat sin Xen-kernel, og dette har fungert utmerket. Jeg kjører nå seks Xen-instanser på denne serveren.

Per Buer, avdelingsleder i drift hos Linpro, skriver i sin blogg at Red Hat Xen-kernel kan kjøres nesten ut av boksen på Ubuntu Dapper og er å foretrekke dersom man har behov for å aksessere mer enn 4 GB ram på et 32 bits system.

Foreløpig har jeg ikke støtt på samme problemet på laptopen min som oppstod med Ubuntu Xen-kernel på serveren min, da jeg enda ikke har hatt behov for så mange samtidige Xen-instanser. Første forsøket på å starte laptopen min med Red Hat sin Xen-kernel feilet, så jeg har latt den saken ligge for nå.

Problemet jeg har støtt på med å bruke Ubuntu sin Xen-kernel på laptopen er at tastaturet periodevis lagger når jeg er i X11 og KDE. Det tar da lang tid fra jeg trykker en tast til den tegnet blir printet i terminalen og ofte blir tasten utført to ganger, noe som gjør det svært vanskelig å programmere og gjøre vedlikeholdsarbeid i terminalen. I ett tilfelle så låste tastaturet seg fullstendig i hele X11, ingen taster ga reaksjon. Det hjalp ikke å bytte til et konsoll og så tilbake til X11, men det hjalp å restarte X11. Det var heller ikke mulig å holde en tast nede for å få repetert handlingen, for eksempel å holde ‘a’-tasten nede for å få skrevet ut dette tegnet gjentatte ganger. Problemet gjelder også for musen, for eksempel markering av tekst.

Dette problemet oppstår kun i Konsole og ikke i XTerm, som er de to terminalapplikasjonene jeg har forsøkt. Problemet oppstår også i andre programmer, som for eksempel Firefox. Jeg har kun forsøkt å bruke det innebygde tastaturet og musen på laptopen, ingen eksterne enheter. Laptopen er av typen IBM/Lenovo X60.

Som denne bug-rapporten viser så skal det være et problem i X11 på Dom0 med Ubuntu Xen-kernel dersom klokken stilles med for eksempel OpenNTPd. Da jeg skrudde av denne tjenesten forsvant problemet og jeg kan nå holde en tast nede for repeterende handling. Jeg klarer å gjenprodusere feilen ved å stille klokken med kommandoen:
ntpdate -u ntp.uio.no

Ved å skru av OpenNTPd så øker risikoen ved at klokken stilles feil over tid. Det er derfor viktig å passe på at klokken går riktig for å sikre riktig tid på for eksempel loggene og spesielt dersom det benyttes en sentral autentiseringsløsning som Kerberos. En mulig løsning er å synkronisere ved oppstart av maskinen. Dette vil ikke fungere med min løsning da jeg ofte er tilkoblet trådløst nettverk, som først konfigureres med KNetworkManager når jeg logger inn i KDE.