Konspirasjon · Teknologi

Har du oversikt over livet ditt?

25. august 2007 · Ingen Kommentarer

Hvor mange brukerstyrte nettsider, også kjent som communities, er du registrert på? Hvor mange bruker du aktivt? Hvor mange har du lastet opp dine private bilder til eller lagt opp privat informasjon på?

Det finnes et mylder av slike communities, hvor de største er Youtube, Microsoft Live Spaces, MySpace og Facebook, hvorav sistnevnte har skutt i været det siste året. Nettby er også en populær tjeneste her i Norge. Kanskje er du registrert på og har benyttet alle disse nevnte tjenestene, og kanskje enda flere.

Det disse sidene alle har til felles er at de skal bygge opp dine sosiale nettverk. Du legger ut informasjon om deg selv, som navn, adresse, telefonnummer, epost og annen kontaktinformasjon, blant annet for MSN Messenger, IRC, Jabber og Skype. Du laster opp private bilder og videoer av deg selv, dine venner, fra fester du har vært på og steder du har besøkt. Dette kan enten vises av alle som besøker nettstedet eller du kan velge at kun dine venner kan se det du har lagt ut.

Høres ikke dette flott og fint ut? Du kan holde oversikt over dine kontakter på et nettsted som du har tilgang til hvor enn det er Internettforbindelse. Du kan raskt og enkelt vise bildene fra festen i går til alle dine venner, organisere bildene i album, skrive kommentarer på bildene og merke av hvem det er som er blitt tatt bilde av.

Så, hva er baksiden av det hele? En viktig ting å huske på er at Internett fanger “alt”. Det som først legges opp er vanskelig å fjerne. Bilder og sider blir mellomlagret i flere ledd, alt fra nettlesere, proxy-servere, søkemotorer og backup hos tilbyderne av nettsidene.

Du har kanskje benyttet deg av flere forskjellige nettsamfunn tidligere. Har du egentlig noen oversikt over hvilke? Bruker du alle fortsatt? Har du oversikt over hva du har skrevet på profilene dine over alt? Hvilke bilder du har lastet opp hvor? Hvilke kontakter du har på de forskjellige stedene?

Har du noen gang tenkt på sikkerheten på disse nettstedene? Det finnes sikkerhetshull i applikasjoner på PC-en din, kanskje du har tettet de fleste, og kanskje noen nye blir funnet neste uke. Det er ingen unntak fra nettbaserte applikasjoner. Faktisk kan det være vanskeligere å beskytte slike applikasjoner, fordi du rett og slett ikke kan sikre dine data ved å dra ut nettverksledningen fra PC-en din. Alt ligger på Internett, tilgjengelig for nesten 7 milliarder mennesker.

Mange har advart mot Facebook, at det krenker privatlivet til både deg og dine venner. Forretningshemmeligheter kan havne i urettmessige hender, enten man gjør det bevisst eller ikke. Dette er kanskje enda mer skummelt nå, etter at det ble mulig å utvikle applikasjoner som integreres i Facebook. De kan virke harmløse, men de har full tilgang til din profil og alle dine venners profiler. Her settes din sikkerhet på prøve. Ditt og dine venners privatliv kan leses av et program som utviklerne av Facebook over hodet ikke har noen kontroll over.

Facebook skal nå begynne å analysere brukernes profiler for å lage målrettet reklame mot deg. Da du registrerte deg godtok du vilkårene som Facebook har satt. Disse vilkårene vil kort fortalt ta fra deg det meste av rettigheter du trodde du hadde. Alt du laster opp vil Facebook kunne bruke til nærmest hva de vil, som å selge det videre til partnere. Med andre ord kan Facebook gjøre penger på det du laster opp, for eksempel flotte landskapsbilder.

Her følger et utdrag fra Facebooks “Terms of Use”, hvor “User Content” beskriver informasjon og filer du laster opp og “the Company” beskrives som Facebook:
By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose on or in connection with the Site or the promotion thereof, to prepare derivative works of, or incorporate into other works, such User Content, and to grant and authorize sublicenses of the foregoing.

Jeg synes dette er litt skremmende å tenke på. Jeg er selv en Facebook-bruker. Jeg ble dratt med inn i stormen. Og, som de aller fleste andre, så leste heller ikke jeg disse vilkårene… ikke før idag. Jeg mener selv at jeg har et stort fokus på sikkerhet, men jeg er ikke paranoid nok til å lese absolutt alle vilkår som jeg godtar.

Man behøver ikke å nappe ut kabelen, hogge i stykker modemet, rømme til fjells og bli huleboer for å sikre sitt privatliv, men man bør tenke seg om et par ganger over hva man legger ut om seg selv på slike nettsamfunn.