Teknologi

Linux bare går og går

11. november 2007 · 2 Kommentar

Her om dagen skjedde det noe litt spennende. Jeg bootet opp min gamle Linux-installasjon da jeg var lei av at arbeidsstasjonen stadig hard-locket da den kjørte Windows XP. Dette problemet har skjedd oftere og oftere fra da det startet på våren i år.

Jeg har brukt Windows primært for videoredigering, men siden det har blitt umulig å bruke Windows-installasjonen, så bestemte jeg meg for å teste ut den gamle Linux-installasjonen jeg hadde liggende på maskinen. Jeg putta så i SCSI-kabelen, endra boot-rekkefølgen i BIOS og boota Linux fra SCSI-disken min.

Det første som slo meg var at det var installert Gentoo Linux. Tror nok jeg bytter ut dette med KUbuntu etterhvert, da jeg har ymse erfaringer med oppgradering av Gentoo. Den bootet ihvertfall uten problemer.

Det neste jeg la merke til var kontroll av filsystemet:
/dev/sda3 has gone 1229 days without being checked
Artig, tenkte jeg da.

Litt synd at jeg ikke har brukt SCSI-disken min på så mange år, men kanskje det endrer seg nå. Ytelsen på SCSI-disken er det ihvertfall ingen ting å klage på:
# hdparm -tT /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 1044 MB in 2.00 seconds = 521.04 MB/sec
Timing buffered disk reads: 204 MB in 3.01 seconds = 67.76 MB/sec

HDparm sin ytelsestest gir ikke det mest korrekte resultatet, men den gir ihvertfall en god pekepinn på hva man har i vente.

Da jeg fikk logget inn hadde jeg verken nettverkstilkobling eller lyd. Det var da jeg kom på at jeg hadde skiftet hovedkort i mellomtiden. Dette var derimot raskt å fikse. Nettverksgrensesnittet hadde bare byttet fra eth0 til eth2. Når det gjaldt lyden, måtte jeg inn og legge til via-driveren for ALSA-støtte i Linux-kjernen. Denne ble lagt til som modul, så jeg fikk søt musikk uten å måtte starte maskinen på nytt. Kjernen var av versjon Linux-2.6.7-gentoo-r11, installert 28. juli 2004.

Gammel ProgramvareVMware startet pent opp, riktignok etter en ny “vmware-config.pl”-runde. Denne Linux-installasjonen var så gammel at da jeg startet opp Mozilla, så fikk jeg beskjed om at Mozilla Suite var av gammel mote og at jeg burde oppgradere til Mozilla Firefox. OpenOffice var i versjon 1.1.2 og KDE i versjon 3.2.3.

aMSN fungerte også fint. Dette var en av de applikasjonen jeg fryktet at ikke skulle fungere, etter flere forsøk fra Microsoft i å stoppe bruk av andre klienter enn MSN Messenger. Nå husker jeg også hvorfor jeg har byttet til Gaim alle andre steder; nå har jeg 12 aMSN-vinduer oppe, hvor 10 av dem er uten samtaler, de har bare poppet opp på automagisk vis…

Nå har den kjørt i snart et døgn uten at maskinen har krasjet. Med det konkluderer jeg med at enten er min Windows-installasjon rett og slett ødelagt eller så har jeg noen dårlige IDE-disker stående i maskinen. Noen som har hørt om backup? Hmm…