Teknologi

Nettverkslagring – enkelt og moro

12. desember 2007 · 1 Kommentar

Jeg hadde et behov for å ta med meg musikken jeg har på en enkel måte. Siden musikksamlingen min er på omkring 250 GB så trenger jeg noe som er litt mer hendig enn en stabel med DVD-plater. Jeg hører ikke på alt, selvfølgelig, men liker å ha friheten til å velge hva jeg ønsker å høre på når jeg føler for det.

DNS-323 fra høyreJeg gikk derfor til anskaffelse av en nettverksdisk, også kalt NAS, for å lagre musikken på for at jeg enkelt skal kunne ta med musikken dit jeg vil uten å måtte ta med den store serveren min, som blant annet også fungerer som web- og mailserver. D-Link NAS-323 virket som et godt valg, både billig, har gigabit nettverkskort og har mulighet for å holde to harddisker. Jeg valgte en løsning med to ganger 500 GB harddisker for å få en TB med lagringsplass, som kommer til nytte når man har mye musikk og ønsker et sentralt område for deling av filer.

Jeg satte i diskene, noe som var gjort på under ett minutt, startet den opp, gikk til webgrensesnittet og satte opp diskene i RAID-0 for “økt ytelse” og for å utnytte kapasiteten fra diskene mest mulig. Harddisker ryker når man minst ønsker det, men jeg satser på å synkronisere musikkfilene mellom filserveren min og DNS-323 såpass ofte at det ikke er verdens undergang dersom en av harddiskene skulle ryke.

IPtraf NAS-323 connections and speed rateYtelsen på diskene var lavere enn forventet med omtrentlig 24 Mbit per sekund. Dette var ikke under optimale nettverksforhold, da jeg har en router som ruter trafikken mellom subnettene. Jeg har betraktelig raskere hastighet på overføring mellom laptopen og filserveren, så det var noe skuffende filserveren ikke klarte å overføre filene raskere til nettverksdisken enn dette her. Laptopen står på samme subnett som nettverksdisken.

Munin-graf over nettverksgrensesnitt på filserverFiguren til venstre viser overføring fra laptopen i mellomrommet fra kl 20 til 21 og til nettverksdisken i mellomrommet fra kl 22 til 24. Sammenlikningen blir ikke helt korrekt, da ytelsestesten mot nettverksdisken ble utført over Samba, mens overføringen fra laptopen ble utført over NFS. Jeg skal undersøke hastigheten på lesing fra nettverksdisken når overføringen som nå pågår er ferdig, og da skal jeg teste overføring både over Samba og FTP.

Nettverksdisken støtter FTP og Samba for overføring av filer, i tillegg til å være uPNP AV-tjener og iTunes-tjener. I bunnen ligger GPL/Linux og kildekoden er tilgjengelig fra D-Link sine nettsider. Den har også innebygget printer server for tilkobling til printere med USB-grensesnitt.

Det finnes en uoffesiell nettside for DNS-323 med mye informasjon om maskinvaren og hvor det ligger tilpasset programvare og informasjon for å installere tilleggsprogrammer som NFS-tjener og rsync. Nettverksdisken har en 500 MHz ARM prosessor, 64 MB ram og kjører Linux 2.6.12.6.