Teknologi

Påsken – Linux på søsters PC

22. mars 2008 · 1 Kommentar

Det nærmer seg slutten av påsken. De siste dagene har jeg programmert mye i Perl med rammeverket Catalyst. Kjekt med litt forandring fra hverdagens PHP. Det er ikke Perl jeg skal skrive om i dag, men om installering av Ubuntu Gutsy på min søsters laptop.

Ubuntu til søster
Søstra mi kjøpte seg en laptop på slutten av sommerferien i fjor for bruk til studier. Den kjører som alle andre nye PC-er, Windows Vista. Enten er Windows noe fordømt drit, eller så hviler det seg en forbannelse over alle Windows-PC-er jeg tar i. Internet Explorer henger støtt og stadig og multitasking føles sakte. Det var på tide med noe nytt. Med fare for å drive fulltidssupport for min søster over telefon så fant jeg ut at det var best å legge inn Ubuntu ved siden av Windows-partisjonen. Jeg hadde tidligere satt av en egen partisjon på 20 GB til diverse, en partisjon som ikke har vært i bruk til nå. Jeg la inn Ubuntu på denne.

Installasjonen tok litt tid, fordi jeg ikke hadde noen Ubuntu-CD i nærheten. Heller hadde jeg ingen tomme CD-er å brenne på heller. Løsningen var ikke så langt unna. Jeg har tidligere satt opp TFTP på routeren min med netboot av CentOS, Fedora og Debian. Å legge inn netboot-filene til Ubuntu Gutsy var lekende lett. Det tok riktignok litt tid å laste ned alle de nødvendige pakkene for å starte opp installasjonsprogrammet og for å laste ned alle pakkene jeg valgte for installering. Det var greit at det tok litt tid, for jeg hadde programmeringen min å sysle med.

Etter installasjonen lastet jeg ned Skype sin Ubuntu-pakke for Feisty, og denne fungerte utmerket på Gutsy. I tillegg la jeg til noen snarveier til en del kjekke programmer på skrivebordet hennes med godt beskrivende navn på snarveiene. Det kan være greit å ha noe å gå ut i fra, så man slipper å lete igjennom en ukjent programmeny i et nytt operativsystem.

Trådløst nettverk
Det jeg sleit mest med var det trådløse nettverkskortet, som er av typen Atheros AR5006EG. Ubuntu prøvde å laste inn modulen ath_pci, men denne gjenkjente ikke kortet i PC-en. Jeg forsøkte også ndiswrapper med Atheros sin Windows-driver versjon 6.0.3.85, og da ble kortet funnet av Ubuntu. Derimot fungerer det ikke å koble på det trådløse nettverket. Jeg mistenker at det kan ha noe med knappen ovenfor tastaturet som i Windows brukes for å aktivere og deaktivere det trådløse nettverkskortet. Trykker jeg på den i Ubuntu får jeg ingen respons.

Jeg valgte derfor å prøve en eldre versjon av driveren, versjon 5.3.0.56. Dette ga ikke noe fremskritt. Derimot fant jeg ut at modulen acerhk ikke bare er for Acer-laptoper, men visstnok også skal fungere med Fujitsu Siemens. Med følgende linje i konfigurasjonsfilen /etc/modprobe.d/fs_acer.modprobe fungerte det trådløse nettverket med en gang etter oppstart:

install acerhk /sbin/modprobe –ignore-install acerhk autowlan=1; echo 1 > /proc/driver/acerhk/wirelessled

I tillegg har jeg blacklista modulen ath_pci ved å føre den opp i fila /etc/modprobe.d/blacklist.

Norsk språkpakke
Litt slit var det å få norsk språk i Kubuntu. Jeg valgte norsk bokmål under installasjonen, men jeg tror kanskje språkpakken for KDE uteble fra installasjonen. Jeg måtte inn på kontrollpanelet og språkinnstillingene, avinstallere norsk bokmål, installere norsk bokmål på nytt, så var det i boks. Jeg røra litt ekstra og valgte språkvalget som heter bare “norsk”, eller “Norwegian” på engelsk. Dette var dumt og gjorde at miljøvariablene mine ble satt til no_NO istedenfor nb_NO, men etter raske endringer i /etc/environment og /etc/defaults/locale så løste det problemet seg også.

Jeg valgte å installere Kubuntu, som er Ubuntu med KDE-skrivebord. KDE er min personlige favoritt fordi jeg synes KDE-programmene er tettere integrert og samarbeider bedre med hverandre enn hva Gnome-programmene gjør. I tillegg likner K-menyen mer på Windows-menyen enn hva Gnome sine menyer gjør, som kan være en fordel for nye brukere.