Teknologi

Gjenopprett filer med TestDisk

15. oktober 2009 · 1 Kommentar

En kollega på jobben hadde filmet noen korte videoklipp og disse var lagret på et Compact Flash-kort. Dessverre fikk hun bare “read error”-meldinger da hun prøvde å hente ut videoklippene, både på sin laptop og direkte fra kameraet.

Illustrasjonsfoto: Canon Compact Flash Card av Simon Clayson, Creative Commons

Jeg ga Linux-maskinen min et forsøk. Ved første øyekast så det mørkt ut og jeg fikk mange stygge feilmeldinger i dmesg-loggen. “fdisk -l” viste meg ingen partisjoner på minnekortet.

Jeg prøvde å ta ut og sette inn kortet igjen, bare for å sjekke en gang til. Denne gangen gikk det mye bedre.

Først tok jeg en kopi av minnekortet til en fil med verktøyet dd. Dette er viktig å gjøre hvis man har med ustabilt medium å gjøre for å ikke slite unødvendig på minnekortet eller risikere å slette noe.


$ sudo dd if=/dev/sdb of=/tmp/sdb.dd

Deretter lastet jeg ned programmet TestDisk fra CGSecurity. Dette er et gjenopprettingsverktøy som jeg ikke har brukt tidligere. Det dukket opp i flere søkeresultater på Google, så jeg ga det en sjanse. Og jeg kommer garantert til å bruke det ved liknende anledninger senere.

Jeg startet testdisk med “/list”-opsjonen mot kopien jeg lagde av minnekortet, for å se om verktøyet fant noe nyttig om disken.


$ sudo testdisk /list sdb.dd
TestDisk 6.10, Data Recovery Utility, July 2008
Christophe GRENIER 

http://www.cgsecurity.org

Please wait...
Disk sdb.dd - 256 MB / 245 MiB - CHS 32 255 63, sector size=512

Disk sdb.dd - 256 MB / 245 MiB - CHS 32 255 63
  Partition         Start    End  Size in sectors

Partition sector doesn't have the endmark 0xAA55

Dette lovet ikke bra. Jeg forsøkte så å starte opp testdisk uten list-opsjonen og ble så presentert med en meny for å velge disk søke etter partisjoner, samt noen valg.

Jeg forsøkte flere av valgene, blant annet at disken var opprettet på et i386-system, men da fant den ingen partisjoner. Siden dette minnekortet har stått i et kompaktkamera var det sikkert ikke opprettet noen partisjoner på kortet, så jeg forsøkte det valget i stedet.

Det viste seg at det ikke var noen partisjoner på kortet. Filsystemet, som var vfat, var skrevet rett på minnekortet. Programmet viste meg en filbrowser og jeg kunne navigere rundt og kopiere ut filer.

Det ga meg også mulighet til å kopiere ut filer som tidligere hadde vært slettet. Jeg forsøkte å hente ut to bilder, for å teste dette. Det ene bildet var korrupt, trolig skrevet over etter at det var slettet, mens det andre bildet kunne vises uten problemer.

Må si at dette verktøyet var en stor suksess!