Ølbrygging

Montering og vanntest av ølbryggerutstyr – Beer Brew 30

6. august 2014 · Ingen Kommentarer


Knutebrygg, som jeg valgte å kalle hjemme-/pico-bryggeriet mitt har sin egen blogg.

Jeg kjøpte Komplett startpakke Beer Brew 30 v.3 fra Ølbrygging.no.
Pakken ble raskt levert med Posten; fikk hentemelding 3 dager etter bestilling.

To ting manglet og blir ettersendt: Refraktometer og Kapselpåsetter.
Litt surt at jeg ikke får målt oechsle når jeg skal sette mitt første brygg, men håper da inderlig at kapselpåsetteren kommer før ølet er ferdig utgjæret og skal flaskes…

Bli kjent med utstyret

Det er viktig å bli godt kjent med utstyret.
Jeg bestemte meg for å montere utstyret og få god oversikt over delene og bryggeprosessen, og dette gjorde jeg ved å gå igjennom hele bryggeprosessen, men bare med vann.

På denne måten kan jeg få en oversikt over eventuelt utstyr jeg mangler når jeg skal brygge det ordentlige ølet og hvilke effekt og temperaturer som er passende under forskjellige steg i bryggeprosessen.

Jeg satte i gang med testingen 1. august 2014.

Arbeidsrom

Arbeidsrommet er et grovkjøkken med full kjøkkenløsning, gulvbelegg og dusj.
Der har jeg god tilgang til vann og sluk, og mulighet for å varme opp vann på komfyr jeg trenger til utmeskingen.

Montering av kjølespiral

Slanger til kjølespiralen fulgte ikke med.
Jeg kjøpte en hageslange på 20 meter, 2 slangeklemmere, 2 Gardena hurtigkoblinger og én Gardena krankobling 21 mm (G 1/2″) for montering på dusjkran.

Jeg valgte en stivere hageslange enn de “tynne grønne” som ofte får seg en knekk, selv om det kostet litt mer.
For at kjølingen skal fungere best mulig bør det være god gjennomstrømming av vann, og da slipper jeg å tenke så mye på å rette ut alle de bøyde hjørnene på slangen når jeg setter i gang kjølingen.

Jeg kappet opp slangen i passe lengder, slik at det passer mellom krana på dusjen (arbeidsrommet er et type grovkjøkken) og kokeren (Beer Brew 30).
Det ene kappet er på 2,20m, med Gardena hurtigkobling montert i den ene enden, for kobling til Gardena-tuten på dusjkrana, og den andre enden festa med slangeklemme til kjølespiralen.
Det andre kappet er på 3,30m, festet med slangeklemme til kjølespiralen i den ene enden, og den er såpass lang nok til å legges i en sløyfe i dusjen, slik at den ligger nokså i ro når vannet strømmer igjennom.

Montering av sirkulasjonspumpe

Alt fulgte med for montering av sirkulasjonspumpa.
Monterte en av de to tynne slangene mellom krana på kokeren og filteret.
Filterkomponenten har en retningspil.
Det fulgte også med et grovere filter, men dette har jeg ikke brukt ennå.
Pass på at beholderen er skrudd godt igjen på filteret, ellers vil det lekke (erfart).
Skrudde så den korteste av de litt tykkere slangene til inntaket på pumpa (retningspil), og den andre enden av slangen festet jeg til utgangen på filteret med slangeklemme.
På utgangen av pumpa skrudde jeg på kulekrana, og på utgangen av kulekrana skrudde jeg på den lengste av de tykke slangene, og enden på denne slangen skal så festes på toppen av kokeren.

Koker

Effektregulatoren på kokeren er noe feilmerket, slik at når knotten er skrudd til maks effekt vises dette som ca 90% på apparatet.
Dermed kan jeg anta at halv effekt vil vises som 40% på den feilmerkede etiketten.

Test oppvarming

Testet oppvarming av rent vann på maks effekt, både med og uten lokk, først opp til 70 grader uten lokk, og så med lokk til full kok.

Vannet fra springen holdt 17 grader ved start av oppvarming.
Romtemperatur var 26 grader.

Uten lokk så ble varmen veldig ujevnt fordelt i karet.
Jeg satte termostaten til 70 grader, og det tok 30 minutter å nå 61 grader.
Jeg satte så på lokk, og termostaten slo så ut etter 9 minutter da temperaturmåleren på karet viste 75 grader, mens et eksternt digitalt termometer viste 70 grader.
Etter litt tid under lokk så viste det eksterne termometeret likt som termometeret på kokeren.

Senket så termostaten til 60 og prøvde ny oppvarming til 70 grader, nå med lokk og sirkulasjon med pumpe, og denne gangen slo termostaten ut på 72 grader.

Da jeg stilte termostaten til 80 grader, så viste begge termometerene det samme (+/- 1 grad) underveis opp til 80 grader.

Test av “keep warm”

Etter oppkok til 100 grader, så testet jeg hvor mye effektregulatoren må stå på for at temperaturen skal holde seg og at vannet skal fortsette å koke.
Jeg testet kun uten lokk, og kom fram til at 50% effekt (som vist på den feilmerkede etiketten) var nok til å holde 100 grader, og å øke temperaturen sakte dersom den hadde falt noen grader.

Test av kjøling med kjølespiralen

Ved 100 grader så satte jeg kjølespiralen oppi kokekaret, skrudde av kokeren, og startet sirkulering med kaldt vann fra dusjkrana.

Det tok 20 minutter å senke temperaturen fra 100 grader til 28 grader, men derfra tok det lenger tid å kjøle ned grad for grad.
Det tok totalt 60 minutter å nå 24 grader, men jeg målte da 22 grader lenger ned i karet.
Det var vesentlig mye varmere i vannet som lå over kjøleren, mens i området rundt kjøleren og under var det mye kaldere enn hånda (merkbart ved å legge hånda på kokekaret).

Jeg har en teori om at jeg kan starte å tappe vørteren over til gjæringskar når nedre del er kald nok, og at det øvre laget vil bli kjølt ned tilstrekkelig mens væskestanden synker og passerer kjølespiralen i karet.

Erfaringer og behov

Etter disse testingene lærte jeg litt om hvor lang tid bryggeprosessen vil ta og hvilke hjelpemidler og utstyr jeg vil trenge.

Jeg trenger en liten klut jeg kan løfte silkaret med, da dette håndtaket er tynt og vil holde 80 grader etter meskingen er ferdig.

Jeg trenger en meskeskje, noe å røre i malten med under mesking.

Slanger med vanntrykk har en lei tendens til å røre på seg og det var flere ganger at gulvet ble vått.
Det følger med en festeordning for å feste en slange på toppen av kokekaret, men jeg følte at slangene ikke alltid var godt nok festa.

I tillegg ser jeg behov for å kunne hekte slangeendene opp i høyden når jeg ikke bruker dem, slik at de ikke faller ned og drypper utover gulvet, samt at det gjerne er mer støv, rusk og bakterier på gulvet enn i luft.
Selv om kokeprosessen vil drepe de fleste bakterier så ønsker jeg ikke rusk oppi brygget.

Første brygg

Første brygg er allerede satt, Pale Ale.
Detaljer om hvordan første batch gikk kommer senere.

Konklusjon

Jeg gleder meg til brygge mange øl og bli skikkelig godt kjent med utstyret – da tror jeg dette kommer til å gå som en lek!