Linux · Teknologi

Deduplisering av filer over nettverk

18. juni 2019 · Ingen Kommentarer

Jeg har en god del bilder liggende på laptopen min, både lastet inn fra minnebrikke fra kamera og lastet ned fra Dropbox-kameraopplastinger fra telefonen.

Disse bildene kopierer jeg over til en server av og til, slik at jeg har et sted å nå de også når jeg trenger å rense opp litt plass på laptopen.

Av og til har jeg behov for å reorganisere bildene mine i nye kataloger. For eksempel var det blitt så mange bilder fra Dropbox-opplastingene fra telefonen at det var vanskelig å bla igjennom de, så da flyttet jeg de til nye kataloger per år. Scriptet jeg har for å kopiere over bilder er ikke smartere enn at den tolker disse bildene som nå ligger i nye kataloger, som nye bilder. Og alt tar plutselig dobbelt så mye lagringsplass. I tillegg ligger nå bildene på flere steder slik at man mister litt oversikten, men akkurat det får bli et tema til en annen gang.

For å unngå at duplikate filer tar dobbelt med plass så kjørte jeg deduplisering. Serveren var gammel nok til å ikke ha noe godt dedupliseringsverktøy som jeg kunne installere fra pakkesystemet. Løsningen ble å montere opp nettverksstasjonen med NFS/CIFS og kjøre deduplisering fra laptopen.

Verktøyet jeg brukte heter hardlink.

$ mount /server     # forutsetter at denne er definert i /etc/fstab
$ cd /server/Bilder
$ hardlink -v -t .

Mode:   real
Files:  13999
Linked:  5850 files
Compared: 0 xattrs
Compared: 5863 files
Saved:  19.07 GiB
Duration: 1761.81 seconds

Opsjon -v skrur på verbose.
Opsjon -t ignorerer endringstid på filene når verktøyet sammenligner filene. Dette er nødvendig for at den nye kopien av bildet skal kunne tolkes likt som det gamle bildet på den gamle lokasjonen.