Hage · Hytta

Om å klippe og klone drueplanter

9. juni 2020 · Ingen Kommentarer

Jeg plantet 4 drueplanter på hytta i fjor sommer, altså i 2019. Nå begynner de å vokse, og det er på tide å finne ut hvilke greiner som skal beholdes som “hovedskudd”, og klippe vekk øvrige skudd slik at hovedskuddet får mest næring.

Jeg ønsker også å prøve meg på å gro nye drueplanter av noen av disse. Men som så mye annet jeg driver med så må ting forskes på i forkant, for å minimere antall feil jeg kan gjøre.

Det skal nevnes at jeg prøvde litt halvveis i fjor høst da jeg trimmet ned plantene. Da puttet jeg noen avkappede greiner fra to av plantene oppi vann, i håp om at de skulle skyte nye røtter. De holdt seg fint i noen uker, men uten så mye endring, før de til slutt tørket inn og mistet alle bladene. Noen ting gjorde jeg visst feil da, blant annet at de fikk for mye sollys og de burde nok vært satt i jord istedenfor i vann. I tillegg virker det som at det bare skal være 1-2 blader igjen på greinen, for å minimere væsketapet.

Jeg har søkt litt rundt på nettet for å finne litt tips og eksempler.

Artikkelen Propagating Grapes fra Practical Self Reliance forklarer 5 forskjellige måter for å lage nye drueplanter. De mest aktuelle for meg er “hardwood cutting” som gjøres sent om høsten når plantene skal klippes ned, og “greenwood cutting” som tas fra nye skudd fra sen vår og til slutten av sommeren.

Videoen Turn a Few Grape Vines Into An Entire Vineyard In a Couple Weeks With Green Cuttings fra Hardcore Sustainable viser hvordan “greenwood cutting” kan plantes og hvilke hensyn man bør ta, i tillegg til å forklare en del fordeler med denne formen for å gro drueplanter framfor “hardwood cutting”.

Tilbake til hagen min og den drueplanten som har vokst mest. Den har nye skudd som har vokst ca 15-30 cm, men greinene er ganske tynne foreløpig. I videoen nevnt over forklares det at det er større sannsynlighet for å lykkes med kloningen hvis greinene har litt tykkelse. Men samtidig så ønsker jeg å få klipt planten snart, slik at kreftene kan fokuseres mot den hovedstammen som jeg ønsker. Været har vært litt ustabilt den siste uka med mye regn, men langtidsvarselet melder nå pent vær og mye sol, så det er muligheter for god vekst den kommende uka. Jeg avventer derfor litt, slik at greinene kan bli litt kraftigere.