Ukategorisert

Ny versjon av cocktail-shaker-nøkkelen: Shakykey 2.0

2. september 2021 · Ingen Kommentarer

Etter at Shakykey 1.0 og 1.1 viste seg å ha noen seriøse svakheter, så måtte jeg tenke utenfor boksen; eller mer presist, utenfor shakeren.

Jeg oppdaget også at litt i overkant mye kraft mot sila i lokket gjør at sila løsner og detter ned i shakeren. Slikt er i hvert fall ikke ønskelig at skal skje i forsøk på å åpne den. Så det var åpenbart at jeg ikke kunne fortsette å “grave” oppi toppen av shakeren for å få vridd av lokket.

Løsningen ble å bruke en større plate, og skjære hull som passer akkurat til shakeren. Jeg presenterer Shakykey 2.0, og Shakykey 2.0 Lite.

Den største versjonen av den nye nøkkelen er en stor plate med et hull akkurat stort nok til at bunnen av shakeren kan passere igjennom, men lite nok til at lokket kan jekkes og vippes løs. Den mindre versjonen er en litt mindre plate, med et spor. Den er litt tyngre å bruke, så når lokket sitter ekstra hardt, så må man kanskje gå for den store versjonen.

Denne type shaker-nøkkel fungerer bare hvis lokket på shakeren har et litt bredere omkrets ca 1 cm ovenfor nedre kant av lokket.

Materialer:

 • 1 plate i solid treverk, gjerne kryssfiner, minst 22×12 cm
 • trelim (til Lite-versjonen)
 • interiørmaling, gjerne hvit

Verktøy:

 • tommestokk/linjal
 • drill
 • bor, medium (for å lettere posisjonere hullboret)
 • 8,5 cm hullbor (eventuelt et mindre, og bruk rasp i tillegg)
 • sag (stikksag eller håndsag)
 • rasp
 • blyant
 • sandpapir, både fin og grov
 • pensel (for maling)

Start med å måle opp en sirkel med diameter lik nedre kant av lokket. På min shaker er nedre del av lokket ca 8,6 cm i diameter. Ha litt avstand ut mot kanten av plata, ca 1,5-2 cm holder på tre av sidene, mens den fjerde trenger litt lenger avstand, helst 12 cm ekstra. Merk opp størrelsen av den rektangulære platen med blyanten. Du vil nå ha merket opp et rektangel på ca 22x12cm i tillegg til en sirkel på ca 8,5 cm.

Bor så et lite hull i midten av sirkelen, før du borer opp det store hullet med hullboret. Hvis nødvendig gjør du hullet større med rasp.

Skjær så ut rektangelet. Bruk gjerne en stikksag, eller håndsag.

Test nøkkelen på shakeren din!

Avrund hjørner med rasp, og puss med først grovt, og så fint sandpapir.
Males hvis ønskelig.

Den normale Shakykey 2.0 kan brukes på to måter:
Metode 1: Sett shakeren oppi hullet og ta et godt tak i plata tett mot shakeren, og lirk opp. Om lokket sitter veldig godt, så snur du litt rundt på shakeren og lirker igjen. Gjenta til lokket løsner. Denne metoden fungerer også for Shakykey 2.0 Lite.
Metode 2: Sett shakeren oppi hullet, og legg “håndtak-delen” av plata flatt ned på kanten av en benk eller bord, med shakeren utenfor kanten. Prinsippet er likt som for metode 1, snu rundt og lirk på shakeren, mens du holder plata fast ned mot benken.

Lykke til!

Oppdatering 6.april 2022: Shakykey 2.0 fungerer utmerket! Stabil, og løsner alltid lokket, selv om jeg av og til må bruke litt makt. Har aldri sølt ut cocktailen min siden :)