Klagemuren · Teknologi

Jeg vil ha fiber i Drammen, men får ikke

29. juli 2009 · Ingen Kommentarer

Jeg har nå gått lei av den ustabile ADSL2-linja fra Ventelo. Hittil i år har jeg mista Internett fire ganger, slik at jeg har vært uten Internett i omtrent en ukes tid hver gang. Slikt går ikke når man av og til skal ha hjemmekontor og er avhengig av å være koblet på nett.

Jeg bestemte jeg så for å ringe EB for å høre om jeg kunne få fiberbredbånd, og siden jeg bor sentralt i Drammen så regnet jeg med at det skulle gå bra, men nei da. Selv om blokken jeg bor i ligger 5 meter fra jernbanen så går det ikke. Både EB og Telenor har lagt inn protest og stanset all fibergraving i Drammen, etter idiotilovgiving fra Drammen bystyre. Kravet fra Drammen kommune går i at utbyggerne må utføre en mye bedre jobb enn de har gjort tidligere med å reparere veiene de graver opp, ved blant annet å legge ny asfalt over hele veien som graves opp. Dette høres fornuftig ut, men dette påfører utbyggerne en vesentlig høyere kostnad som de ikke ønsker å ta på seg. Dette medfører at utbyggerne heller prioriterer å bygge ut andre steder, som i Nedre Eiker og Lier.

Bredbåndsselskapene som benytter det “gamle” kobbernettet sliter med å levere bredbånd. Jeg mener så klart gammelt som i gammel teknologi. Da jeg først skulle ha Internett i leiligheten min for ca tre år siden hadde ikke Nextgentel flere ledige punkter i sentralen, og det tok dem fire uker på å finne ut det før de kunne gi meg svar. Ventelo, som jeg bruker nå, sliter med ustabilitet på nettet. De problemene jeg har hatt hittil i år har vært av ukjent årsak. Jeg har mottatt to nye ADSL2-modemer fra dem, selv om jeg har forsøkt å forklare gjentatte ganger at feilen ikke ligger i modemet. Av andre problemer jeg har med Ventelo så er det at jeg ikke kan få raskere opplastingshastighet. Jeg har 1 Mbit/s i opplasting. Nedlasting makser jeg på 16 Mbit/s. Jeg vil også ha fast IP-adresse. Dette har ikke Ventelo infrastruktur til å håndtere for privatkunder.

Jeg mener at Drammen kommune bør ta noe av kostnaden til utbygging av fiber, spesielt når det gjelder graving. Det er fiber som er fremtiden. Fiber kan overføre høye hastigheter med data, opptil 10 Gbit/s. Dette er fremtidsrettet. Dette gjør at man kan levere andre tjenester enn Internettilknytning over disse linjene, som TV og telefoni. Jeg ønsker meg i første omgang 30 Mbit/s, både opp og ned, og fiber gir store muligheter for oppgradering senere. Dette vil jeg ha.